Broşürler


Burunda Yabancı Cisimler


YABANCI CİSİMLER: Daha çok özefagusta görülür. Oral kavite ve farenkste enderdir. Kemik kıymığı, kılçık, diş fırçası kılı, tırnak, cam veya tahta parçası gibi küçük uçlu yabancı cisimler tonsil, dilkökü, vallekula veya farenks lateral duvarına saplanabilir.
 
Oyuncak parçası, düz kemikler, jeton, düğme, diş protezi parçaları gibi daha büyük yabancı cisimler genellikle hipofarenkse, özellikle piriform sinüs ve özefagus girişine (postkrikoid bölgeye) takılırlar (Şekil-108a ve b).
 
 
 
 
Yutma ile artan çeÅŸitli ÅŸiddette aÄŸrı tipik yakınmadır.  Bazen yutma tamamen olanaksız hale gelebilir. Özefagus yabancı cisimlerinde sternum arkasında aÄŸrı ve öksürük nöbetleri görülebilir.
 
  Tanı genellikle öykü ile konur. Oral kavite ve orofarenkse yerleÅŸenler enspeksiyonda görülür. Hipofarenks ve özefagustaki radyopak cisimler rahatlıkla direkt grafilerde görülür (Åžekil-109a ve b).
 
 
 
 
 
 
 
Bazen hem kesin tanı hem de tedavi (yabancı cismin çıkarılması) için endoskopiye gereksinim olabilir. Tedavi direkt görüş ile veya endoskop yardımı ile yabancı cismin bir an önce çıkarılmasıdır. Eğer yabancı cisim havayoluna da kaçmış ve tam obstrüksiyon var ise yaşamı tehdit edici olabilir ve Heimlich manevrası yaşam kurtarıcı bir girişimdir
 
Uzun süre çıkarılmadan kalan yabancı cisimlerde, basınca ve yabancı cisim reaksiyonuna bağlı, nekroz, mukozal ülserasyonlar, enfeksiyon ve retrofarengeal apseler (Şekil-111) gelişebilir. Hatta ender olarak apse sonrası mediastinit gelişip fatal bile seyredebilir. Kürek kemikleri arasında ve sternum arkasında ağrı mediastinit habercisi olabilir.
 
 
 
 
 

Üye Ol

Ziyaretçilerimiz

www.pediatriportali.com sitesinin web hosting hizmeti natro - Çizgi Bilgisayar Sistemleri Ltd. tarafından sağlanmaktadır.
Çocuk Doktoru - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı - Pediatri Uzmanı - Çocuk sağlığı sitesi - Çocuk doktorları - Pediatri - Pediatrist - Bebek